Wittemer Wijngaard Wahlwiller
Op de heuvels langs de kleine Sinselbeek bij Wahlwiller ligt nog een stukje aards paradijs. Tintelende Wittemer wijnen vinden hier hun oorsprong.
Dat uit druiven wijn kan ontstaan, moet bij toeval ontdekt zijn. Rijpe druiven kunnen namelijk makkelijk kneuzen; de schil gaat kapot en de op de schil aanwezige gistcellen komen in contact met de suikers van het sap en zo kan de alcoholische gisting op gangkomen. Alcohol in combinatie met andere smaakstoffen in vruchtensap levert een drinkbaar product met prettige eigenschappen: de wijn is geboren.
In 1971 plantte Dr. Schepel, huisarts in Gulpen, 1000 wijnstokken op de terrassen van de Sinselbeek te Wahlwiller. Hij experimenteerde met vele druivenrassen. Hij maakte “Wittemer Wijn” en noemde zijn trots de “Wittemer Wijngaard”. Na de dood van Schepel in 1985 is de wijngaard door verschillende personen met meer of minder succes geëxploiteerd en beheerd.
Sinds 1999 hebben Wim Hendriks en Leny van Bavel† het beheer overgenomen en de oude tradities zoveel mogelijk hersteld.
De “Wittemer Wijngaard” produceert weer “Wittemer Wijn” van de druivensoorten Riesling, Müller Thurgau, Pinot Noir en een enkele Pinot Gris.
Vooral de Riesling moet met ere worden vermeld, omdat dit een weliswaar moeilijke, maar ook zeer edele druiven- soort is. Dankzij de pioniersgeest van Schepel is deze soort hier ruimschoots aanwezig en is het derhalve mogelijk in Wahlwiller wijn van goede kwaliteit te maken.
Dat de druiven zo goed groeien en dat er dus goed wijnbouw mogelijk is, komt door het heersende microklimaat “op de berg”. De wijngaarden liggen beschut tegen de hellingen van de Kruisberg te Wahlwiller, pal op het zuiden gericht. De temperatuur is er altijd enkele graden hoger dan beneden.
De bodem is een met löss bedekt mergel- massief. Deze kalkrijke bodem neemt gemakkelijk warmte op om die na zonsondergang weer langzaam af te geven. Kortom een aangenaam klimaat en een goede voedingsbodem.
In en rondom de wijngaarden komen vele zeldzame en beschermde planten voor. Op de kalkgraslanden rondom de wijngaarden vindt je een bijzondere kalkflora van o.a. orchideeën en vele kruiden zoals tijm en oregano. Ook de wilde fauna is erg gevarieerd. Op de terrassen zijn verschillende bewoonde dassenburchten en de eveneens beschermde wijngaardslak komt in grote getale voor.
In de kalkbodem kun je miljoenen jaren oude versteende fossielen vinden. Samen met het geweldige uitzicht levert dit alles een stukje paradijs.
4 gekweekte soorten per jaar
Kweek in volle grond
Gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen, gebruik van organische meststoffen (mest, gier), toepassing van geïntegreerde biologische gewasbescherming, gebruik van biologische meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen
Afkomstig van een leverancier binnen de EU
Conventioneel zaaigoed
Verwerking in mijn werkplaats
De volgende andere ingrediënten worden in de bereidingen gebruikt: giststarter
Ingrediënten afkomstig van een leverancier binnen de EU
Ambachtelijke ingrediënten, lokale ingrediënten (-250km), biologische ingrediënten
Er worden klassieke druivenrassen gebruikt. Bij deze rassen is chemische bestrijding van schimmels noodzakelijk, anders geen rijpe druiven en dus geen wijn. De teelt is verder biologisch.