Beste buren,
We maken onze echte (real) cider helemaal zelf van appels uit Hollandse boomgaarden. Echt ambachtelijk duurzaam handwerk. Om voedselverspilling tegen te gaan maken we gebruik van zogenaamd lelijk fruit of ongewild fruit. Fruit dat prima van kwaliteit is maar niet aan alle schoonheidseisen voldoet. In de herfst creëren we hier een mooie mix van voor een droge, frisse cider.
Elk jaar zorgt de natuur voor variatie in smaak. Onze cider wordt gemaakt van 100% zelf geperst sap, dus géén concentraat, géén kunstmatige toevoegingen. Elke appel wordt door ons gecontroleerd. Na het hakselen persen we de appels tot sap en voegen gist toe en soms ook niet. De appelkoek die overblijft na het persen gaat naar de boer in ons dorp, die laat de koeien ervan smullen.
Gist zet de vruchtsuikers om naar alcohol. Nu mag de cider nog een tijdje rijpen voordat ze gebotteld wordt. Voor kleine bubbeltjes voegen we bij het bottelen wat suiker toe voor nagisting op de fles. We hebben een aantal smaakvariaties ontwikkeld. De cider is ongefilterd en kan daardoor wat troebel zijn. Er kan eventueel wat droesem neerslaan op de bodem. Na het bottelen duurt het nog enige tijd voordat de cider echt volledig op smaak is. Onze productie is kleinschalig met kleine batches.
De lege flessen kunnen in de glasbak. Zo zorgen we er samen voor om zuinig om te gaan met onze mooie planeet.
Aantal gekweekte soorten per jaar: niet ingevuld
Gebruikte kweektechnieken: niet ingevuld
Behandeling van de gewassen: niet ingevuld
Herkomst van het poot- of zaaigoed: niet ingevuld
Soort poot- of zaaigoed: niet ingevuld
Verwerking in mijn werkplaats
De volgende andere ingrediënten worden in de bereidingen gebruikt: Appels
Ingrediënten afkomstig van een Nederlandse leverancier, ingrediënten afkomstig van een lokale landbouwer
Lokale ingrediënten (-250km), ambachtelijke ingrediënten
Wij produceren op ambachtelijke wijze eigentijdse appelcider met appels van lokale fruittelers.