De producten van

Boerderij White Ranch

Zuivelproducent, Bezorger, Assendelft
Myrna & Jan De Wit
Myrna & Jan De Wit heeft Boerderij White Ranch opgestart in 2016. Het bedrijf is gevestigd te Assendelft, in Noord-Holland.

Het project

De White Ranch is een biologisch familiebedrijf, waar boer Jan en boerin Myrna werken. Zij hebben samen 4 kinderen, die waar mogelijk is meehelpen op de boerderij.
Op de White Ranch worden ongeveer 52 koeien gehouden van een dubbeldoel ras Fleckvieh. Deze koeien zorgen voor zowel melk als voor vlees.
Ook worden er ongeveer 70 geiten gehouden van verschillende rassen; Nubische geiten, Toggenburgers, Zwart en Bruin bonte geiten, Witte melkgeiten en een Boergeit. De lammetjes blijven tot ongeveer 6 weken bij de moeder en daarna gebruiken we de melk voor de geitenzuivel. Met de geiten doen wij ook mee met de keuring. Hier wordt oa. op de raskenmerken van de geitenrassen gelet. Een soort miss geitverkiezing.
Verder hebben we wat kippen, eenden, varkens, katten en honden. Met de kippen hebben we Noord-Hollandse Blauwe, Assendelfters, bruine en witte legkippen.
Naast de dieren hebben we ook een zorgboerderij, waar mensen met een afstand van de arbeidsmarkt dagbesteding krijgen. Wij noemen deze mensen onze hulpboeren en samen met de hulpboeren telen we o.a. groente voor de voedselbank.
We hebben een eigen kaasmakerij’tje en verwerken de geitenmelk zelf in rauwmelkse harde kaas, rauwmelkse geitenkwark en saladekaas.
Verder hebben we een zelfbedieningswinkel, geven we ook schooleducatie aan basisscholen en doen aan weidevogelbescherming.

De geschiedenis van White Ranch

De boerderij begon op de Zeedijk te Assendelft. Maar nadat er steeds meer koeien kwamen, was de stal te klein. De kalfjes verhuisde naar de schuur en er werd een nieuw schuurtje gebouwd voor de fietsen. Al gauw was de schuur ook te klein en werd het fietsenschuurtje gebruikt voor het jongvee. Na elke keer weer een nieuw fietsenschuurtje te hebben gebouwd en de fietsen weer naar buiten te verhuizen, werd er na een ruilverkaveling in 1976 een nieuwe stal gebouwd op de Groenedijk te Assendelft. De boerderij ligt daar midden tussen 32 ha land, zodat de boer makkelijk overzicht had en het ook makkelijker was om de koeien naar de stal te brengen voor het melken.
In 1979 is er een huis bij gebouwd, zodat de boer dichtbij het vee was en als er iets was ook sneller aanwezig kon zijn, hierbij denkend aan bijvoorbeeld een koe die een kalfje moest krijgen in de nacht. Later in 1980 werd ook de open veldschuur erbij gebouwd, zodat ook de machines bij de boerderij konden staan.
Al jaren leveren wij de melk aan Campina. Campina is nu meer dan 100 jaar Campina en nu zijn ze samen gegaan met Friesland, als Koninklijke FrieslandCampina.
Vanaf 2000 zijn we begonnen met de educatieve rondleidingen aan schoolklassen en de vergaderruimte verhuur. Hiernaast hebben we er nog een neventak bijgenomen en vanaf 2002 begonnen we met zorgcliënten een dagbesteding aan te bieden.
In 2008 is de zoon in het bedrijf gestapt. Eind 2011 is zijn vrouw meegaan helpen met de zorgcliënten en de educatieve rondleidingen aan schoolklassen.
In de loop der jaren kwamen er naast de koeien, hondje en katten steeds meer dieren erbij, zoals kippen, konijnen etc..
In april 2010 zijn we in omschakeling gegaan naar biologisch en in april 2012 mogen we ons eerste biologische melk leveren en zijn we geheel biologische geworden.
In 2016 heeft de zoon het bedrijf overgenomen. In maart zijn we naast de koeien melken, begonnen met geiten melken. In april zijn de geiten aangemeld bij Skal en in oktober 2016 mogen we officieel de geiten ook biologisch noemen.
Eind 2017 zijn we begonnen met de bovenbouw van de stal te verbouwen. Asbest eraf en zonnepanelen erop. We hebben een nieuwe stal, waar transparantie en duurzaamheid centraal staan. Bezoekers kunnen vanuit de skybox kijken wat er gebeurt in de stal, zonder tussen de dieren te lopen. Zo willen we de diergezondheid onder anderen waarborgen. In het voorjaar 2018 was de verbouwing klaar en sinds dien hebben we ongeveer 600 zonnepanelen op het dak. Ongeveer 133 voor ons zelf en de rest is van de Zaanse Energie Kooperatie, die met de stroom die bij ons opgewekt wordt, meer dan 90 huishoudens in Zaanstad voor stroom voorzien. Ook doen we aan warmte terugwinning en hebben we een zonneboiler staan, die het water opwarmt voor oa. het warmwater gebruik in de kaasmakerij.

Buurderij
Sinds 2020 hebben wij zelf een buurderij op onze boerderij

Adres
Groenedijk 4
1566 NV Assendelft
2016
Jaar van oprichting
2
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Boerderij White Ranch

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Biologische rauwmelkse geitenmelk

Productie op eigen bedrijf

Biologische producten, ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Diverse biologische kruiden

Afkomstig van een binnenlandse leverancier

Biologische producten

Andere ingrediënten

Stemsel en zuursel

Afkomstig van een binnenlandse leverancier

Lokale producten (-250km)

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.