Twintig jaar geleden aten we eens bij een klein restaurantje, zonder het te bestellen kregen we in afwachting van ons eten een mandje brood en een stenen schaaltje kruidenboter. Ik weet niet meer wat ik die avond besteld heb maar de smaak van de huisgemaakte kruidenboter is mij altijd bij gebleven. Het restaurantje bestaat niet meer en ik bleef achter met het verlangen naar lekkere kruidenboter en ben ik zelf kruidenboter gaan maken. Kruidenboter op basis van een heerlijke boter en verse ingrediënten die ik het liefst lokaal inkoop. Ook maak ik op basis van een plantaardig alternatief voor boter een kruidensmeersel, een prima alternatief als je liever geen dierlijke producten eet.
Wat wij nu kennen als kruidenboter is gebaseerd op de beurre à la Maître d’Hôtel, vrij vertaald de boter van de hofmeester. In de 18de eeuw maakte de hofmeester met verse kruiden en echte roomboter zijn beurre à la Maître d’Hôtel en serveerde deze als smaakmaker bij vlees, vis, groente of met een stukje brood. Beurre à la Maître d’Hôtel is voor mij het uitgangspunt, verse ingrediënten en op meerdere manieren te gebruiken, naast een stukje vis of vlees, op een sneetje brood maar je kunt er ook je verse stukje vis in bakken.
Heeft een eigen werkplaats
Roomboter
Afkomstig van een leverancier binnen de EU
Lokale producten (-250km)
Knoflook
Ik produceer het, afkomstig van een lokale landbouwer
Lokale producten (-250km)
Verse kruiden
Afkomstig van een leverancier binnen de EU, afkomstig van een lokale landbouwer, ik produceer het
Lokale producten (-250km)