Boerderij tussen de Hagen is een biologisch melkveebedrijf dat de laatste jaren zich vormt naar een gemengd bedrijf. Wim, Thecla en zoon Ron verzorgen hier dagelijks 90 melkkoeien met 40 stuks jongvee. Er loopt een bonte verzameling van verschillende rassen koeien. Het doel van het gebruik van verschillende rassen is om een melkkoe te krijgen die sterk en gezond is. Een sterk en gezonde koe wordt oud en produceert gezonde melk uit voornamelijk ruwvoer. Zodra het land het in het voorjaar toelaat, gaan de koeien naar buiten. Als het land ‘s winters het niet toelaat om daar de koeien te laten grazen, worden de koeien toch van frisse buitenlucht en zonlicht voorzien via een uitloop buiten. Melk is dus een belangrijk product voor Boerderij tussen de Hagen.
Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij de boerderij in Stoutenburg. Ron heeft naast de melkkoeien meerdere dieren geïntroduceerd op het bedrijf om een duurzame samenwerking tussen de dieren te bewerkstelligen. Naast de melkkoeien zijn er nu ook kippen op het bedrijf. Deze kippen leggen eieren maar hebben ook een andere hele belangrijke functie. De kippen volgen de koeien in het weiland in een mobiele kippenkar. Drie dagen nadat de koeien een stuk land hebben begraasd, komen de kippen in actie. De mestflatten van de koeien worden door de kippen uit elkaar gekrabd op zoek naar insecten. Omdat de kippen dit doen, ontstaan er minder gras pollen en hopelijk ook minder last van vliegen. Doordat de kippen ook veel groenvoer eten (gras, klavers, kruiden) hebben de eieren een mooie donkergele stevige dooier.
Een derde van onze koeien loopt ‘s winters in een potstal. In de potstal ligt een dikke laag stro. Deze moet af en toe leeg gehaald worden. Deze mest wordt vervolgens op het land gebruikt. Voordat deze mest op het land kan moet het eerst worden ‘omgezet’ in compost. Nu kan dit machinaal, maar varkens vinden het ontzettend leuk om hun neus overal in te steken. Dus we laten de varkens over dit stro lopen en zij zetten deze mest om in een hoogwaardige mooie compost voor op het land. De compostplaat wordt regelmatig ingewisseld voor een groen veld waar de varkens gras eten, wroeten en genieten van een modderbad!
Afgelopen jaren is er ook geïnvesteerd in houtige gewassen. Meerdere hagen zijn aangeplant op de boerderij ter bevordering voor de biodiversiteit (nu mag je raden waar de naam van de boerderij vandaan komt). Deze hagen zijn ook bevorderlijk voor de gezondheid van de koeien. In het land zijn er ook bomen en struiken aangeplant in een silvopasture. Iets meer dan 3 hectare is ingericht met fruit- en nootbomen en kleinfruit struiken. Deze hebben vele positieve effecten op de bodem, het gras, de koeien en de omliggende natuur. Daarnaast komen hier in de toekomst hele mooie producten vandaan.
100 dieren
Flekvieh, Zweeds Roodbond, Monte Beliarde, Blacj Angus, Belgisch Blauwe
De dieren worden op de veehouderij geboren
Veehouderij met vrije uitloop, veehouderij in gebouwen
Voer op basis van gras of andere voedergewassen
Op mijn boerderij geproduceerd, afkomstig van een Nederlandse leverancier, afkomstig van een lokale landbouwer
Ggo-vrij voer (volgens de verklaringen van de producent)
Ik behandel de dieren enkel als ze ziek zijn
Behandeling op basis van antibiotica, homeopathische behandeling
Ik verwerk mijn producten niet
Andere ingrediënten: niet ingevuld
Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld
Biologische ingrediënten, lokale ingrediënten (-250km)
Slager