Sinds 2008 houden wij schapen. Wij hebben bijzondere schapen, namelijk shetlandschapen. Dat zijn net als shetlandponies de kleinere uitvoering van het gewone schaap. Ze komen van de Shetlandeilanden, hoog boven Schotland. Het is een sober, zelfstandig en zelfredzaam schaap. Zeer geschikt om in de natuur te grazen. Bij ons grazen ze op de dijk rond het Haarsteegse Wiel, bij de eendenkooi en op natuurland bij Helvoirt. Wij gebruiken geen kunstmest, alleen de mest van ons zelf. De schapen eten het hele jaar gras of hooi. We doen dit jaar een proef met een speciaal ingezaaid kruidengrasland.
Hun wol is heel fijn, zacht en heel flexibel. Wij laten de wol spinnen op een spinnerij in Duitsland. De wol heeft vijf natuurlijke kleuren: wit, beige, grijs, fawn (licht bruin) en donker. Er komt ongeveer 1 kg wol van een schaap per jaar.
Wij werken met natuurlijke dekking. Er worden ongeveer 1,5 lam per ooi geboren. De lammeren blijven minsten 12 weken bij hun moeder. De ramlammeren gaan dan zeker apart, want die kennen het kunstje al heel snel.
We houden de dieren zoveel mogelijk buiten, ook in de winter. Alleen als de lammetjes geboren worden, komen ze voor een paar weken naar binnen.
Het vlees, dat we aanbieden is van oudere schapen, die hun tanden beginnen te verliezen. Dan kunnen ze niet goed meer eten. Wij willen ze niet laten verhongeren, dus gaan ze dan naar de slacht. Ze worden verdoofd geslacht. Ze zijn dan tussen 8-10 jaar oud.
I use my own premise
Wol
All the main ingredients I use are produced by myself
I use fair-trade ingredients, I use handmade ingredients
Plantaardige verfstoffen
My ingredients come from a local farmer
I use local products (-150 km), I use handmade ingredients
Geen
Origin of other ingredients : not specified
Features of the other ingredients : not specified