Boeren & Buren
De producten van

Landknapen

Fruitteler, Graanverbouwer/meelfabrikant, Zoogkoeienhouder, Zoogschapenhouder, Geitenhouder, Varkenshouder, Kippenhouder, Lummen
Koen Vanroye
Koen Vanroye heeft Landknapen opgestart in 2009. Het bedrijf is gevestigd te Lummen, in Vlaanderen.

Het project

Limburg… de mooiste landbouwstreek van België.

De plek waar boerderijen en akkervelden vreedzaam rusten tussen bos en beemd. De plek waar wij ons écht thuis voelen.

Want wij geloven dat het verbouwen van land en de zorg voor vee, een passie moeten zijn. Dat vakmanschap en pure ambacht nodig zijn om elke keer opnieuw het beste uit de natuur te halen.

Want landbouw is een kunst, beoefend door dienaars van de mens en van de natuur. Een kunst waarvoor je zelf met beide voeten in de modder moet staan. Wij gaan 100% voor producten met karakter, heerlijk van smaak.

Wij… zijn Landknapen, geworteld in het Limburgse land.

Wij dat zijn Pieter (ook wel gekend als Herkenrodeboer) en Koen. In 2013 sloegen wij de handen in elkaar:
Herkenrodeboer Pieter beheerde reeds verschillende jaren de weilanden en akkers rond de abdij van Herkenrode in Hasselt. Dit beheer, in opdracht van het Agentschap voor Natuur en Bos (van de Vlaamse Overheid), bestaat uit maaien, begrazen (met runderen en schapen) en het telen van granen op de akkers.
Geitenboer Koen had de oude, leegstaande varkensstallen van zijn grootouders gebruikt om een geitenboerderij te starten in Lummen: 't Goerenhof.
Sinds 2013 hebben we onze bedrijven samengevoegd en verder uitgebouwd tot een biologisch bedrijf. De geproduceerde grondstoffen worden verwerkt tot voedsel. De producten brengen we via rechtstreekse verkoop tot bij de klanten. De cyclus begint bij het gras uit de Demervallei. Met dat gras worden de runderen en de schapen gevoederd. Deze dieren zetten het gras als het ware om in vlees. Het gras vormt ook de basis van het rantsoen van de geiten. De geiten zetten het gras om in melk (waar kaas van gemaakt wordt, maar daarover later meer) en produceren daarbij ook mest. Dit stalmest wordt gebruikt op de akkers die op de hoger gelegen gronden rond de abdij liggen. Op deze akkers groeien dan de granen. Deze granen vormen de basis voor het bier (Arvum) en de jenever die we sinds kort ook laten maken. Een deel van het graan wordt gebruikt als voeder voor de kippen en varkens die we ondertussen ook houden op de boerderij in Lummen: op die manier werd het vleesassortiment weer een heel stuk uitgebreid. Een groot gedeelte van het graan gaat naar een ambachtelijke molen waar er meel en bloem van gemaakt wordt. Tot slot blijft er ook nog een stukje graan staan voor de akkervogels die zo goed de winter doorkomen.
De dieren die we houden zijn niet altijd de meest gekende rassen. Zo werken we onder andere met de oude lokale rassen, zij zijn aangepast aan deze streek (armere gronden) en het klimaat: het Vlaams schaap, het Belgisch melkschaap, het Kempisch roodbont rund, de Belgische hertegeit, de Kempense en de Vlaamse geit,...
Daarnaast hebben we ook gekeken naar de "natuurlijkheid" van deze rassen (sterke gezondheid, gemakkelijke bevallingen, goed gedijen op magere gronden,...) en uiteraard naar kwaliteit. Het Hereford-ras hebben we speciaal gekozen omwille van het 'gemarmerde' vlees: mals en smakelijk.
Mals (of beter gezegd: zacht) en smakelijk is ook de geitenkaas die Giedo en Magda van onze geitenmelk maken. Eind 2014 zijn we namelijk een samenwerking aangegaan met deze twee ervaren kaasmakers. Kaasmakerij Karditsel is op enkele jaren een begrip geworden.

Sinds september 2018 gaan wij (Herkenrodeboer en 't Goerenhof) verder onder de naam Landknapen.

En onder deze naam hebben we meteen een nieuw product uitgebracht: een perenstroop gemaakt van het fruit uit onze biologische hoogstamboomgaarden.

Adres
Goeslaerstraat 33
3560 Lummen
2009
Jaar van oprichting
2.5
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Landknapen

Werkplaats

Laat produceren met eigen recepten door een externe werkplaats

Basisingrediënt

Appelen en peren

Productie op eigen bedrijf

Biologische producten, lokale producten (-250km)

Secundaire ingrediënten

Geen

Herkomst van de secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de secundaire producten: niet ingevuld

Andere ingrediënten

Geen

Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Opmerking

Onze perenstroop wordt op ambachtelijke wijze gemaakt van ons eigen fruit (40% appelen en 60% peren), zonder toevoegingen. Dit fruit groeit in onze biologische hoogstamboomgaarden. In deze boomgaarden lopen ook de kippen en de schapen.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.