Verse forel, op ambachtelijke wijze gekweekt
Forellenkweek, hoe kom je erbij? De uitspraak “uit een hobby geboren” is hier zeker van toepassing.
Het zelf opkweken vanaf het ei-stadium tot volwassen consumptievis. Mooier kan in onze ogen niet. Zo zijn we gestart en zijn we onze kwekerij stukje voor stukje aan het opbouwen. Eerlijke, ambachtelijk, in bronwater, gekweekte forel en andere salmoniden uit het krijtland.
In onze kwekerij worden diverse soorten forel opgekweekt. Het start met de aanvoer bevruchte van kwaliteit eitjes uit Duitsland, Denemarken, Canada en Amerika. Deze eieren komen terecht in de ‘kraamkamer’ van de kwekerij en worden geplaatst in met schoon water gevulde bassins.
Na enkele weken komen de eitjes uit en de eerste kleine visjes zijn te herkennen. 10 tot 14 dagen kunnen de jonge forellen zich zelf voeden vanuit de dotterzak. Daarna is het zaak de kleine visjes langzaam te laten wennen aan droge, gekorrelde voeding.
Groeien is nu de voornaamste taak van de forel. Over een periode van 3 a 4 maanden groeit de forel uit tot een echt visje van ongeveer 8 tot 10 cm. Dan is het moment aangebroken dat de forellen vanuit hun kraamkamer naar de vijvers buiten vertrekken.
Eenmaal in hun buitenverblijf aangekomen hebben ze alle ruimte en tijd om uit te groeien naar een volwassen consumptieforel van ongeveer 300 gram. Dagelijkse voeding en schoon, zuurstofrijk water blijft natuurlijk ook in deze periode van essentieel belang.
Na 12 a 14 maanden is het dan zo ver. De forellen van ongeveer 300 gram mogen uitvliegen naar een vijver waar ze gevangenen kunnen worden door vissers. Of gaan ze, al dan niet gerookt, op het bord van de consument in een restaurant.
In onze kwekerij worden op dit moment onderstaande soorten gekweekt.
Regenboogforel
Beekforel
Goudforel
Bronforel
Zalm
Op dit moment hebben we alleen Regenboogforel in ons assortiment .
De andere soorten forel hebben nog een tijdje nodig om op consumptiemaat te geraken.
Zodra er andere soorten verkoop klaar zijn zullen we deze ook gaan aanbieden.
Afgelopen jaar zijn we gestart met het kweken van echte Zalm.
Dit gebeurt nergens in Nederland.
De kleine zalmpjes zijn gezond en groeien prima!
Wij hopen dan ook binnen twee jaar echt lokaal gekweekte zalm te kunnen gaan aanbieden.
De paling die wij op dit moment aanbieden krijgen wij van een collega kweker uit het noorden van de provincie.
Wel ligt het in de planning om dat in de toekomst zelf te gaan doen.
Voorlopig richten wij ons op het kweken van forel.
Het roken van al onze vis gebeurt nog op ambachtelijke wijze, zonder enige toevoegingen.
Alle producten worden gepekeld in zout en op een beukenhout gerookt.
Heeft een eigen werkplaats
Vis
Productie op eigen bedrijf
Ambachtelijke producten
Secundaire ingrediënten: niet ingevuld
Afkomstig van een lokale landbouwer
Lokale producten (-250km)
Andere ingrediënten: niet ingevuld
Herkomst van de andere ingrediënten: niet ingevuld
Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld