Omdat ik graag nogal pikant eet, ben ik zelf heel kleinschalig chili's beginnen kweken. Een goede vriend van mij is hier ook mee bezig.
Na verloop van tijd werd onze gezamelijke oogst zo overdadig dat deze niet meer verwerkt kon worden voor privégebruik. Ik heb dan verschillende soorten verwerkingen getest (drogen, opleggen op olie, aanzuren, fermenteren).
Die laatste vorm sprak mij het meeste aan omdat het de melkzuurbacteriën én tijd zijn die van de chilipepers een mooi, origineel, gezond en vooral lekker product maken. Melkzuurbacteriën zijn dezelfde bacteriën die ook witte kool omtoveren tot zuurkool. Om de smaak rijker en interessanter te maken, fermenteren de chilipepers samen met biologisch geteelde uien, gember en look. Flavormash was geboren...
Door de coronaperiode (ik heb in maart 2020 covid-19 gekregen) heeft het fermentatieproces langer geduurd dan de normale 4 maanden, waardoor de smaak zich nog beter heeft kunnen ontwikkelen. De zuurtegraad is ook gevoelig gestegen, hetgeen zorgt voor een zeer lange bewaartijd, tot minstens 2 jaar. Ik heb in mijn kelder een aantal flesjes staan die inmiddels 6 jaar oud zijn en waarin nog geen teken van bederf zichtbaar of proefbaar is.
Flavormash wordt in Genk gemaakt op basis van biologisch geteelde chilipepers, is volledig vrij van kleur- en bewaarstoffen en past in een vegetarisch en veganistisch dieet!
Heeft een eigen werkplaats
Chilipepers
Productie op eigen bedrijf, afkomstig van een lokale landbouwer, afkomstig van een binnenlandse leverancier
Biologische producten, lokale producten (-250km)
Look, ui
Afkomstig van een binnenlandse leverancier, afkomstig van een lokale landbouwer
Biologische producten, lokale producten (-250km)
Gember, zout
Afkomstig van een binnenlandse leverancier
Biologische producten