De producten van

Zeeuwsche Zoute bv

Zoutwinner, Bruinisse
Christian Clerx
Christian Clerx heeft Zeeuwsche Zoute bv opgestart in 2019. Het bedrijf is gevestigd te Bruinisse, in Zeeland.

Het project

Zeeuwsche Zoute vindt zijn oorsprong in het vissersdorp Bruinisse op Schouwen-Duiveland. Dit authentieke vissersdorp is gelegen aan het grootste nationale park van Nederland, de Oosterschelde. De zoutziederij is een initiatief van Christian Clerx, een geboren en getogen Zeeuw. Voor zijn werk was hij veel in het buitenland en zag hij in Wales, Noorwegen en de Verenigde Staten gelijke initiatieven rondom zeezout. Hij vroeg zich af waarom er eigenlijk geen Zeeuws of Nederlands zeezout was. In 2019 begon hij in het weekend vanuit zijn ouderlijk huis met een jerrycan naar de dijk te gaan om met water uit de Oosterschelde zout te maken.

Inmiddels produceert Zeeuwsche Zoute ongeveer 300 kilo ambachtelijk zeezout per maand van water uit de Oosterschelde en bestaat het team uit 5 enthousiaste medestanders. De locatie in Bruinisse is een uitgelezen plek om zout te maken, aangezien de nabijgelegen zandplaten, oester- en mosselbanken het water op natuurlijke wijze zuiveren. Zo filtert een oester 5 liter water in een uur en een mossel zelfs 10 liter.

Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Zo wordt bijvoorbeeld het calcium met de hand afgeschept omdat dit een bittere smaak aan zout geeft. Deze methoden en technieken zorgen voor een authentiek zoutproduct dat het dagelijks leven verrijkt en zorgt voor een nieuwe smaaksensatie. De zoutkristallen geven een knisperend mondgevoel en een hoge smaak, waardoor je minder zout nodig hebt. Al in de Romeinse tijd werd er in Zeeland zout uit de zee gewonnen. Later, in de Middeleeuwen, groeide dit uit tot een waar ambacht. Zeeuwsche Zoute blaast deze oude traditie weer nieuw leven in met nieuwe zoutvarianten: puur, gerookt en binnenkort ook in zilte combinaties met zeewier, zeekraal en kruiden.

Met elke optimalisatie die Zeeuwsche Zoute doorvoert wordt ook een stap gezet in het verkleinen van de ecologische voetafdruk. Op dit moment wordt stroom van windmolens gebruikt, maar de ambitie is om door middel van zonne-energie het volledige productieproces van stroom te kunnen voorzien. Op termijn wil Zeeuwsche Zoute het productieproces volledig circulair maken. Op dit moment wordt de restwarmte van de kookketels al herbruikt om het koude water voor te verwarmen en gebruikt een glazenwassersbedrijf uit Zierikzee het gedestilleerde water.

Adres
Nijverheidsweg 53
4311 RT Bruinisse
2019
Jaar van oprichting
4
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van Zeeuwsche Zoute bv

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Zout

Afkomstig van een binnenlandse leverancier, productie op eigen bedrijf, afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km), producten afkomstig van een gecertificeerde productie, ambachtelijke producten

Secundaire ingrediënten

Secundaire ingrediënten: niet ingevuld

Ik produceer het, afkomstig van een lokale landbouwer, afkomstig van een binnenlandse leverancier

Lokale producten (-250km), producten afkomstig van een gecertificeerde productie, ambachtelijke producten

Andere ingrediënten

Zeekraal, wakame

Ik produceer het, afkomstig van een lokale landbouwer

Biologische producten, ambachtelijke producten, lokale producten (-250km)

Opmerking

Zeeuwsche Zoute gebruikt een combinatie van Zeeuws vakmanschap en moderne technieken. Zo wordt bijvoorbeeld het calcium met de hand afgeschept omdat dit een bittere smaak aan zout geeft.

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.