Boeren & Buren
De producten van

De Krekerij

Traiteur, Utrecht
Jasmijn De Vries
Jasmijn De Vries heeft De Krekerij opgestart in 2018. Het bedrijf is gevestigd te Utrecht, in Utrecht.

Het project

Passie
Een mooie wereld waar gezondheid en lekker eten van eigen bodem samenkomt. Vanuit de Krekerij, een jong voedselbedrijf van Nederlandse bodem, maken we met een team kreketiers met passie voor een levendige wereld en lekker eten, toegankelijke producten op basis van nieuwe dieren: krekels en sprinkhanen!

Van Kweker-tot-Keuken
In samenwerking met krekel- en sprinkhaankwekers worden deze dieren op smaak en kwaliteit gekweekt. Hierbij worden groene reststromen ingezet als voer. Denk aan broccoli-blad: nadat wij de bloem, de broccoli eten, blijven de bladen en de stengels altijd over. Bomvol nutriënten en krekels gaan er lekker op! Op die manier waarderen we reststromen op naar hoogwaardige eiwitten, met een eigen heerlijk hartige smaak, en streven we naar een circulaire set-up van de voedselketen.

FoodPrint
Insecten zijn mega efficiënte dieren als je kijkt naar het omzetten van voer naar vlees. Met een omzet-ratio van 2kg voer tot 1kg vlees, winnen ze het dik van kip, varken en rund. Daarbij stoten ze geen methaan en 90% minder CO2 uit per kilogram! Door hun antimicrobiële pantser komt er bovendien geen antibiotica kijken bij de kweek. En. Wist je dat krekels en sprinkhanen geen water drinken? Alles wat ze nodig hebben is vers groenvoer. Mega potent met een mini-milieu impact!

Voedzaam
Krekels en sprinkhanen zijn echte voedingsbommetjes. Van nature zitten boordevol goeie voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen (B12, D) en mineralen (ijzer, zink). It's all we need.

Krekelicieuze smaken
De focus op de smaak trekken we door. In onze verwerkingsprocessen zorgen we dat die lekker blijft. Maar ook de rest van de sensoren worden aangesproken: hoe ziet het eruit, hoe ruikt het, wat is de textuur als ik erin bijt, en welke smaken en aroma's komen vrij tijdens het eten? Met een malse textuur van plantaardige ingrediënten en de vorm van ambachtelijke burgers, balletjes, (roer)bak stukjes en hartige to go snacks, wordt je verrast met een goeie bite en nieuwe smaak. De diepe notige hartigheid van krekel, en milde vlezigheid van sprinkhaan. Lekker met een limoenmayonaise, op een tortilla, een broodje hummus met kimchi of gedipt in een pittig dim-sum sausje.

Eten van de toekomst. Maar dan nu! #crickelicious

Adres
H.F. van Riellaan
3571 WB Utrecht
2018
Jaar van oprichting
4
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van De Krekerij

Werkplaats

Heeft een eigen werkplaats

Basisingrediënt

Sprinkhaan en buffaloworm

Afkomstig van een lokale landbouwer

Lokale producten (-250km)

Secundaire ingrediënten

Krekel

Afkomstig van een leverancier binnen de EU

Ambachtelijke producten

Andere ingrediënten

Fava-boon

Afkomstig van een leverancier binnen de EU

Kenmerken van de andere ingrediënten: niet ingevuld

Opmerking

Samen met krekel- en sprinkhaankwekers optimaliseren we het voerpatroon om de van nature hartige smaak van deze dieren zo karakteristiek mogelijk te houden. In ons verwerkingsproces halen we het harde schilletje (exoskelet) er vanaf, vermalen het, en creëren een malse bite met tarwe-erwt eiwit, fava-boon (familie van de tuinboon), en plantaardig vet. Voilà: hartige eiwitbommetjes met malse bite!

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.