De producten van

De Goed Gevulde Boerderij

Orgaanvleesverkoper, Ambachtelijke producent (non-food), Imker, Graanverbouwer, Varkenshouder, Kippenhouder, Akkerbouwer, Zeepfabrikant, Halle
Inge Vleemingh
Inge Vleemingh heeft De Goed Gevulde Boerderij opgestart in 2017. Het bedrijf is gevestigd te Halle, in Gelderland.

Het project

ONZE GOED GEVULDE BOERDERIJ

Op onze natuurinclusieve kringloopboerderij De Goed Gevulde maken wij (Heimen Vos en Inge Vleemingh) sinds 2018 diverse producten door natuur, plant, dier en boer met elkaar in verbinding te brengen. We wonen op een heerlijke plek tussen Mariënvelde en Halle-Heide, langs de Veengoot. Hier ligt een prachtig erf waar onze kinderen, huisdieren, vee en wijzelf alle ruimte hebben. Ons doel: nooit meer op vakantie! We leven hier als God in Frankrijk met weinig. Een eenvoudig leven in het teken van de seizoenen, goed eten en vrijheid. We voorzien in ons eigen voedsel en energie en proberen weinig te verbruiken.

Op ruim 17 hectare telen wij onder andere bak- en brouwwaardig graan voor whiskey, bier en brood. Daarnaast telen wij huttentut: een bijzonder gewas voor de arme Achterhoekse zandgrond, dat een gezonde bodem, knuffelolie en eiwitrijk voer oplevert. Andere teelten zijn oa koolzaad, zwarte komijn, luzerne en kruidenrijk gras. De gewassen rouleren en leveren nectar voor nuttige plaagbestrijders en bijen (honing!). Alles wordt uitgevoerd zonder kerende grondbewerkingen, geen drijf- of kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen.

Reststromen van onze eigen teelten en reststromen uit de omgeving voeren we aan onze dieren en de ruige stalmest gebruiken we weer op de akkers, die allemaal omzoomd zijn met voedselbossen. Smaak is alles voor ons vlees. Bij het houden van onze zwijnvarkens en graskippen doen we drie zaken anders: de dieren zijn van een ander, langzaamgroeiend ras, ook krijgen ze ander voer: reststromen en álle dieren komen buiten in het gras of de modder.

ONZE PRODUCTEN

Onze boerderij geeft ons heel veel. Heerlijk vlees, charcuterie en zeep van onze zwijnvarkens en graskippen, oliehoudende gewassen en brouwwaardig graan. Wist je dat 95% van ons Hollands graan bestemd is voor veevoer? Ook de bijen geven ons honing en de vele insecten zorgen voor bestuiving en biodiversiteit. De voedselbossen zorgen voor noten, eikels, fruit en beschutting voor wind en zon. Dit alles brengt rust en ruimte voor veel mensen die onze boerderij bezoeken voor dagbesteding, workshop of werkvakantie (WWOOF). We bieden crisisopvang aan kinderen die minder geluk hebben gehad, leerplekken voor jongeren en stagiaires en kennis aan collega-boeren.

We gaan voedselverspilling tegen door reststromen als oud brood, groente en fruit op te halen bij bakkerijen, supermarkten en groentezaken. Dit wordt uitgepakt en gesorteerd door jongeren van zorgboerderij Den Besselder in onze sociale werkplaats. De jongens en meiden komen bij ons om samen een nuttige klus te klaren en even tot rust te komen bij de varkens. Het is prachtig om te zien hoe een dier reageert op een kind en wat voor rust dit oplevert.

Daarnaast streven we naar een energieneutraal bedrijf met nul uitstoot. We hebben zonnepanelen, een zonneboiler en een houtvergasser die zorgen voor onze verwarming en elektriciteit en een eigen bron voor onze watervoorziening. Daarnaast hebben we onze dieselauto in geruild voor een elektrische bestelbus. De weides van de varkens en kippen zijn omzoomd met voedselbossen die zorgen voor voedsel, diervoer, biodiversiteit en het coulissenlandschap van onze mooie Achterhoek versterken. Het toppunt van kringlooplandbouw!

HEERLIJK VLEES MET MEER SMAAK

Onze varkens zijn een kruising tussen wild zwijn en varken en de kippen zijn een langzaam groeiend Frans ras. Dat zorgt voor eerlijk vlees met een unieke smaak: donkerder, malser en met meer bite! Daarnaast kunnen alle dieren altijd in de modder wroeten of gras pikken en komen echt álle dieren buiten. Niet te vergelijken met welke houderij dan ook en in onze ogen beter, daarom zijn wij niet gecertificeerd als biologisch. Ook krijgen ze reststromen: graan, oud brood, eikels, noten, gras, groente en fruit. Dit brengt de heerlijke smaak van vroeger weer terug. Dit alles bij elkaar zorgt er voor dat onze varkens en kippen langzamer groeien en meer smaak krijgen.

SAMEN IN DE ACHTERHOEK

Onze boerderij kan niet bestaan zonder de hulp van vele Achterhoekse bedrijven. Het voer voor de varkens en kippen halen wij op bij ongeveer 20 leveranciers uit de omgeving. Dit zijn groenteboeren, bakkers, kaasmakers, graantelers, molenaars, supermarktjes (want de grote jongens willen niet mee doen) sappersers en cateraars met wie wij één doel delen: Je gooit geen eten weg!

Tuurlijk is niet alles geschikt voor humane consumptie en soms blijft er gewoon iets over, dat kan. Dan bel je De Goed Gevulde! In 2017 was het leuren om wat op te mogen halen, tegenwoordig worden wij gebeld door vele bedrijven of ze hun reststromen mogen komen brengen. Weggooien kan gewoon niet meer. Alles met een gesloten beurs: we betalen elkaar met hulp als spullen, reclame of advies. Misschien niet direct, dan later wel. Zo maakte ik als landschapsarchitect een ontwerp voor het erf van de Landwinkel Smits, doen wij trouw onze boodschappen bij die kleine supermarktjes en kregen we watertanks van de Timp.

Adres
Halsedijk 8
7025 DA Halle
2017
Jaar van oprichting
2
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van De Goed Gevulde Boerderij

Geen informatie beschikbaar

De Producent heeft nog geen informatie toegevoegd over deze activiteit. Als je hier meer over wil weten, twijfel dan niet om de Producent te vragen om deze informatie aan te vullen.