"Koeien & land: 75 melkkoeien en 45 stuks jongvee
Koeien in de wei: van half april t/m oktober.
100 hectare natuurgrond van staatsbosbeheer en 4 hectare huiskavel.
Andere dieren: hond, 2 katten, 50 schapen, geit, konijnen, kippen, parkieten
Familiegeschiedenis: Jan komt uit een boerenfamilie. Zijn beide opa’s, meeste ooms en zijn eigen ouders waren melkveehouder. Jan is dus op de boerderij geboren en getogen. Omdat de boerderij te klein was voor twee gezinsinkomens, is Jan na de landbouwschool eerst buitenshuis gaan werken. Later heeft hij het bedrijf van zijn vader in Westzaan overgenomen. In 2004 kregen Jan en zijn vrouw Connie het aanbod om het bedrijf naar Zaandam te verplaatsen. Sindsdien beheren zij de natuurgraslanden van Staatsbosbeheer.
Jan Rutte: ““Als je zoals wij al heel erg met natuur bezig bent, is het een kleine stap om biologisch te worden. Sinds 2006 werken we biologisch en sinds 2010 biodynamisch. We zijn er vanzelf naar toegegroeid. Eigenlijk heb ik niet het idee dat ik iets anders doe. Voor mijn gevoel werk ik al twintig jaar op deze manier. Blijkbaar past het bij ons. Wat ik zo mooi vind aan het boerenvak? Het complete verhaal: ik ben directeur, veearts, planner, organisator, natuurbeheerder en cultuurbeheerder; de sloten in het land zijn ruim duizend jaar oud dus dat is cultuurbeheer.
Mijn vrouw Connie en ik runnen het bedrijf samen. De kinderen springen bij. Onze oudste zoon zit op de landbouwschool. Het hoeft niet van ons maar het zou leuk zijn als hij het bedrijf te zijner tijd overneemt. Hoe ik de toekomst van dit bedrijf zie? We hebben een stevige basis. De stad om ons heen klaagt niet. Ik denk wel dat de omwonenden waarderen wat wij doen.”
Jan kan u ook meer vertellen over Natuur."
bron: ZuiverZuivel
80 dieren
Zwartbont
De dieren worden op de veehouderij geboren
Veehouderij met vrije uitloop
Voer op basis van gras of andere voedergewassen
Op mijn boerderij geproduceerd
Ggo-vrij voer (volgens de verklaringen van de producent)
Ik behandel de dieren enkel als ze ziek zijn
Behandelingsmethode: niet ingevuld
Verwerking door een andere werkplaats
De volgende andere ingrediënten worden in de bereidingen gebruikt: kruiden
Ingrediënten afkomstig van een Nederlandse leverancier
Biologische ingrediënten, lokale ingrediënten (-250km), ambachtelijke ingrediënten