Boeren & Buren
De producten van

PINTAFISH

Vishandelaar, Tielt-Winge
Jan Versteden
Jan Versteden heeft PINTAFISH opgestart in 2013. Het bedrijf is gevestigd te Tielt-Winge, in Vlaanderen.

Het project

Beste lezer,

Vooraf
We kozen ervoor om u een volledig beeld te geven van ons bedrijf.
Daarom belichten we telkens een onderwerp dat Pintafish typeert.
Neem even de tijd.

Pintafish is een bedrijf in transitie. Dat betekent dat we ons voortdurend aanpassen aan nieuwe inzichten.
Door ons logistiek systeem slagen we er in om alle gevangen vis aan de man te brengen. Van visser over fileerder tot bij u als klant wordt alle vis gebruikt.
Belangrijk is om het grootste gedeelte vis direct na de vangst te fileren en in te vriezen.
Er wordt nog altijd meer dan 150 ton vis nodeloos tot vismeel vermalen omdat hij niet verkocht geraakte op de visveiling. Dit terwijl grote gedeelten van de wereldbevolking die van vis moeten leven, hun visbestand zien slinken en hun leefomgeving zien verdwijnen. Honger, migratie van mensen en wantoestanden zijn het gevolg.
Pintafish werkt overwegend met Belgische vissers. Helaas durven deze vissers niet rechtstreeks aan ons verkopen. Ze vrezen voor de represailles van de Visveiling.
Op gebied van duurzaamheid hinkt de Belgische visserij ook achterop. Zo is er nagenoeg geen kustvisserij meer en wordt er nog altijd met kettingen die over de bodem sleuren.

LIFE Europe
Low lmpact Fisheries Europe
Deze vereniging, waar geen enkele Belgische visserij bij aangesloten is, verdedigd de belangen van kustvissers op Europees niveau. Met plezier ondersteunen we LIFE. Kleine visserijen verliezen hun quota (vangstrechten) al te gemakkelijk aan grote multinationals, die vervolgens verantwoordelijk zijn voor overbevissing en de teloorgang van het zeeleven.
De Europese wetgeving geeft de industriële visserij voortdurend een concurrentieel voordeel.
Via LIFE verzamelen we veel informatie en kunnen we ons voortdurend aanpassen aan nieuwe inzichten.

Slow fish / Slow Food
Sedert onze eerste deelname aan de Slow Food bijeenkomst ‘Terra Madre’ in Turijn in 2015 ging er voor Pintafish een nieuwe wereld open. We kwamen in contact met kleine coöperatieve visserijen in buurlanden. We wisselden kennis uit en Pintafish nam het voortouw om via handel elkaar te versterken. De bal ging aan het rollen. Ondertussen wordt er onder onze impuls al handel gedreven tussen enkele kleine visserijen. We wisselen producten en kennis uit, we ondersteunen elkaar.
Pintafish werkt al nauw samen met Sole of Discretion Equal Trade (UK) (op jullie webwinkel) en binnenkort ook met een kleine coöperatie uit Thorupstrand, Denemarken.
Pintafish schreef ook mee aan het ‘Manifesto’ van Slow Fish.

Job en Miranda Bout uit Tholen (NL)
Ik leerde Job kennen aan de de toog tijdens een studiedag ingericht door het ILVO (Instituut voor landbouw en visserij onderzoek). Noch Job noch ik houden van grote menigten en van lange theoretische uiteenzettingen. Job vertelde over zijn kleinschalige Harder kustvisserij in Tholen. Hij was enthousiast over zijn duurzame vismethode en ik was geïnteresseerd.
Job wilde graag in de korte keten leveren en ik wilde graag met hem samenwerken.
Sedert enige tijd is de vrouw van Job, Miranda, voltijds in het bedrijf gestapt. Miranda baat in een klein piekfijn ateljee een vis-traiteur bedrijfje uit. Ze verwerkt de vis van Job en voegt waarde toe aan het basisproduct. Vergelijkbaar met wat al langer in de landbouwsector bestaat. Een boer met melkkoeien maakt bijvoorbeeld zelf zuivel en verkoopt die in de korte keten.
Job en Miranda waren de eerste vissers waar we direct van konden aankopen. Hun producten vermarkten is meehelpen aan een grondige verandering binnen de visserij wereld.

SOD
Sole Of Discretion
SOD is een kleine visserscoöperatie uit Plymouth (UK). De aangesloten kustvissers hebben zeer kleine schepen (minder dan 10 meter) en vissen enkel met duurzame visserijtechnieken. Omdat de schepen klein zijn kunnen ze maar een beperkt aantal dagen per jaar gaan vissen. De zee is vaak te ruw voor de kleine scheepjes. Iedere dag keren ze weer naar de haven terug waar ze in hun eigen atelier de vis klaar maken voor verkoop.
Pintafish koopt nu rechtstreeks van SOD. Hun duurzame manier van vissen en de snelle manier waarop de vis verwerkt wordt maakt dat deze vis de hoogste kwaliteit heeft die er op de markt te vinden is. Dat proef je!
De vis van SOD legt de helft van de kilometers af van de kilometers die onze Belgische vissers afleggen om hun vis tot bij ons te krijgen. De SOD kustvissers varen maar een paar km op zee en de vis komt verwerkt en verpakt per vrachtwagen naar Pintafish. Belgische vissers varen eerst naar Plymouth om te vissen en moeten dan nog terug komen, dus dubbele kilometers.
Sinds vorig jaar is Pintafish lid van de raad van bestuur van Sole Of Discretion. We stellen ons tot doel om eind dit jaar (2019) met Sole Of Discretion rendabel te zijn.

Een aanrader als je Londen bezoekt:
Loop eens binnen in Moshi Moshi, het eerste Sushi restaurant van Londen, gelegen in
Liverpool station. Caroline Bennett, de oprichtster van Moshi Moshi richtte in haar zoektocht naar verantwoorde vis, uit noodzaak, Sole Of Discretion op.

Wild Salmon
Wilde Sockey zalm uit Bristol Bay Alaska.
In alle Europese landen is zalm een bestseller. Helaas gaat het dan over kweekzalm. Dit hoog toxische product wordt aangeprezen als een gezondmakertje. Niets is minder waar, kweekzalm is ‘Poisoned Junckfood’.
Pintafish ging op zoek naar degelijke wilde zalm. We kwamen in contact met Tony Neil en zijn familie, een kleine vissersfamilie uit Alaska. Deze kleine visserij vist op een zeer traditionele en duurzame manier Sockey zalm. Sockey is bekend voor zijn diep rode kleur.
We importeerden dit uitzonderlijk gezond product en het werd een bestseller. Deze wilde zalm heeft een zeer hoog gehalte Omega 3 en een zeer goed uitgebalanceerde verhouding Omega3 – Omega 9.
Moderne mensen hebben veel Omega 3 tekort. Sockey is ook rijk aan antioxidanten.
We introduceerden deze zalm ook bij SOD met de bedoeling nieuwe klanten aan te trekken.
Dat lukte!
Ondertussen, dankzij deze zalm, verkoopt SOD nu ook vis van eigen vangst aan deze nieuwe klanten. De vis vind zijn weg via korte keten-kanalen zoals de Food Assembly, Abby & Cole en Farm drop.

Wilde zalm laat grote gemeenschappen bruine beren en andere dieren overleven, maar draagt nu ook bij aan het overleven van kleine duurzame visserijen, zoals SOD.

Om de duurzaamheid wat te verbeteren is de wilde Sockey zalm voor de eerste keer met een zeecontainer aangevoerd. Voorheen gebeurde dat per vliegtuig. Vliegtuigen vervuilen meer dan schepen. Onze Sockey werd met de trein naar de haven van Montreal gevoerd en dan per schip naar de haven van Antwerpen om vervolgens per vrachtwagen in ons verdeelcentrum in Tienen te belanden.
Ondertussen voert Caroline Bennet in samenwerking met de universiteit van Exeter een ‘Carbon Cycle Analysis’ uit, een vergelijkende studie naar de CO2 uitstoot van kweekzalm in vergelijking met onze wilde zalm. We kijken uit naar het resultaat.
In september 2019 gaan we ook met een kleine delegatie naar Alaska en British Columbia om een goedkopere soort wilde zalm te zoeken, die we aan een vergelijkbare of zelfs lagere prijs willen aanbieden dan de te vermijden kweekzalm.
We zullen ook informatie voor de studie van Caroline verzamelen. Het kweken van zalm is een ramp voor het milieu, het visbestand en de gezondheid van de mens.
Onze reis zal al ten dele geslaagd zijn als we met een duurzaam en prijs-concurerende soort wilde zalm kunnen terug keren.

Evolutie
Pintafish deed deze update van de intro tekst voor Buurderijen omdat we evolueren en u als klant degelijk willen inlichten over wat we doen en u de gelegenheid geven uw juiste keuze te maken.
Volg ons ook op Facebook!

Adres
Beurtstraat 5
3390 Tielt-Winge
2013
Jaar van oprichting
8
voltijdse werknemers

Het beroep en de werkwijze van PINTAFISH

Technieken en waarden

Zeevisserij

Visserij met bodemtrawl, statische visserij

Kleine visserij - enkele uren per vistrip, kustvisserij - enkele dagen per vistrip

Boot

Boomkorkotter, drijfnetvisser

Lengte van de boot > 12 meter

Verwerking

Verwerking door een andere werkplaats

De volgende andere ingrediënten worden in de bereidingen gebruikt: De klaargemaakte visprodukten, visloempia's, vispannetje en visoep. Groenten en kruiden, alle bio

Ingrediënten afkomstig van een leverancier binnen de EU

Biologische ingrediënten

Deze informatie wordt door de Producent zelf meegedeeld.